vineri, aprilie 10, 2009

Corporatist fiind, paduri cutreieram...

Doua chestii complementare
Prima chestie: cand am citit prima data fabula de mai jos (nu stiu din pacate originea, s-a pierdut in negura calculatoarelor si mailurilor prin care a trecut) am priceput de ce relatiile dintre oameni pot ridica sau dobori o companie.
A doua chestie: ca si trainer, mi s-a intamplat de sute de ori sa folosesc sintagma "oamenii de stiinta au descoperit ca..." atunci cand explicam (well, incercam cel putin...) mecanismele care conditioneaza reactiile umane la anumiti stimuli (un agent de vanzare, de exemplu). Adevarul e ca de cele mai multe ori habar n-aveam cine a descoperit, de pilda, ca body language conteaza de cca 5 ori mai mult in comunicarea directa decat ce spui.

Fabula bananei corporatiste
Un grup de oameni de stiinta au pus intr-o cusca cinci maimute si in mijlocul custii o scara, iar deasupra scarii o legatura de banane.
Cand o maimuta se urca pe scara sa ia banane, oamenii de stiinta aruncau o galeata cu apa rece pe celelalte care ramaneau jos. Dupa ceva timp, cand o maimuta incerca sa urce scarile, celelalte nu o lasau sa urce. Dupa mai mult timp nici o maimuta nu se mai suia pe scara, in ciuda tentatiei bananelor. Atunci oamenii de stiinta au inlocuit o maimuta. Primul lucru pe care l-a facut aceasta a fost sa se urce pe scara, dar a fost trasa inapoi de celelalte si batuta. Dupa cateva batai nici un membru al noului grup nu se mai urca pe scara. A fost inlocuita o a doua maimuta si s-a intamplat acelasi lucru. Prima maimuta inlocuita a participat cu entuziasm la baterea novicelui. Un al treilea a fost schimbat si lucrurile s-au repetat. Al patrulea si in fine al cincilea au fost schimbati. In final, oamenii de stiinta au ramas cu cinci maimute care, desi nu primisera niciodata o baie cu apa rece, continuau sa loveasca maimutele care incercau sa ajunga la banane. Daca ar fi fost posibil ca maimutele sa fie intrebate de ce ii bateau pe cei care incercau sa se catere pe scara, raspunsul ar fi fost "Nu stim. Lucrurile intotdeauna au fost asa aici..."

2 comentarii:

  1. istorioara are foarte mare legatura cu ceea ce in cultura corporatista se regaseste atit in componenta formala- multitudinea de proceduri si politici de business strict reglementate si bineinteles ne-updatate functie de contextul si momentul de business real, cit si in componenta informala- promovarea 'word of mouth' din generatie in generatie a sintagmelor gen: asta este procedura... in mediul corporatist, dupa cum stii iti trebuie mai mult decit 'curaj' sa poti dobori regulile anacronice...

    RăspundețiȘtergere
  2. Cristi,
    Am intalnit un singur individ care stia cu ce se mananca o procedura, o instructiune, o specificatie, care e logica fiecareia si care trebuie sa fie rezultatul folosirii fiecareia dintre ele. Intamplator sau nu, tipul respectiv era de formatie militara. In rest, business developeri, operational directors, project managers, oameni cu greutate care va sa zica, dun doua una: ori habar n-aveau, ori nu stiau sa explice ce, cum si de ce.

    RăspundețiȘtergere